Ana menü:
Aydınlanma
tam anlamıyla reşit olmaya ulaşmaktır ve reşit olmayıştan kurtulmanın yoludur!
Aydınlanma yoluyla edinilen bilgi, aklın en asil yoludur,
Taklit yoluyla öğrenmek en kolay yoldur ve
Deneme ve yanılma ile elde edilen bilgi acı çekerek ve bedel ödeyerek öğrenmektir.
Birçok insan kamuya has sınırsız manevi hak ile özel sözleşmelerdeki maddi yasaları birbirinden ayırt edemez, farkını anlayamaz ve göremediği için taniyamaz. Tüm kanunlar hakka bağlıdır ve hak anayasaya göre kanunlardan önce gelir. Özgür insanların hakkı Jis Gentium (insanın özgür hakkın)’a göre de aynı kamu inanç toplum sözleşmede uluslararası Halkın hakkıdır.
Yasaları olan devletler, Jis Cogens (Uluslar Arası (Halk)-
Sivil Koruma her birey insanın uluslararası zorunlu hakkıdır. Uluslararası hakkın sağlanması için 132-
Her insan bireysel veya bir grup olarak bu hakkı kullanabilir. Ancak insanlar uluslararası hakkı tam olarak bilmemektedir, çünkü bilmeleri istenmemektedir.
Zorunlu Uluslararası Hak
Sözleşme, 21 Ocak 1953’te ve 6020 sayılı kanunla onaylanmıştır.
R.G.:30 Ocak 1953, Sayı:8322, İlke:III.Sıra, C.34
Madde 1 Sivil Koruma-
Yüksek Akid taraflar bu sözleşmeye bütün durumlarda uymayı ve uydurmayı taahhüt ederler.
Madde 144 Sivil Koruma-
Yüksek Akid taraflar, bu sözleşme esaslarının bütün halkça bilinmesini teminen, sözleşme metnini sulh zamanında ve harp zamanında mümkün olduğu kadar geniş bir surette yaymayı ve özellikle bunun öğretimini askerî ve mümkünse sivil öğretim programlarını kapsamasını taahhüt ederler.
Sivil ve askerî makamlarla zabıta makamları veya harp zamanında, korunan şahıslara karşı sorumlulukları üstlenecek diğer makamlar, sözleşme metnini ellerinde bulunduracaklar ve hükümlerinden özellikle haberdar olacaklardır.
Madde 148 Sivil Koruma-
Hiçbir Akid taraf, yukarıdaki maddede öngörülen ihlâl edici hareketlerden dolayı bizzat kendisine veya Akid taraflardan diğerine ait sorumluluktan ne kendi kendini ne diğer bir Akid tarafı aklayamaz.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI1
Kanun No.: 2709 Kabul Tarihi: 7.11.1982
DIKKAT: MADDE 90 (5) -
Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. (Ek cümle: 7/5/2004-